Trombose en LE: het evenwicht verstoord

Als het evenwicht tussen het stollingssysteem en het antistollingssysteem verstoord is, kan trombose optreden. Er ontstaat een bloedstolsel in de bloedsomloop dat niet helemaal wordt afgebroken. Dit bloedstolsel zet zich vast aan de wand van een bloedvat, belemmert de bloedstroom en beschadigt de wand van het bloedvat.

Als het evenwicht tussen het stollingssysteem en het antistollingssysteem verstoord is, kan trombose optreden. Er ontstaat een bloedstolsel in de bloedsomloop dat niet helemaal wordt afgebroken. Dit bloedstolsel zet zich vast aan de wand van een bloedvat, belemmert de bloedstroom en beschadigt de wand van het bloedvat.Bij een diep veneuze trombose heeft een bloedstolsel een ader (vene) diep tussen spieren geheel of gedeeltelijk afgesloten. De meeste diep veneuze tromboses treden op in de benen of in het bekken. Ook kan een gedeelte van een stolsel loslaten en met het bloed naar andere delen van het lichaam stromen. Als het bloedstolsel via het hart in een bloedvat van de longen vast komt te zitten, ontstaat een longembolie.
Bij een longembolie wordt een deel van de long uitgeschakeld.

Trombose
Lang niet iedereen merkt dat hij of zij een trombose heeft. Anderen hebben juist veel klachten. Als een bloedstolsel een ader in uw been afsluit, kan het bloed niet meer goed weg. Vervolgens wordt uw kuit of uw hele been dik. Uw been voelt dan vaak warm aan en kan rood-paars van kleur zijn. De huid kan strak zijn en glanzen. Het been doet vaak pijn en lopen kost u moeite.

De beweging van de voet verergert de pijn bij het lopen. Vaak zijn de aders in de huid opgezet. Ook minder duidelijke verschijnselen kunnen het gevolg zijn van trombose, bijvoorbeeld klachten die lijken op spierproblemen. Deze klachten kunnen ook optreden bij andere aandoeningen. Om zeker te weten of u een trombose hebt of iets iets anders, moet men u nader onderzoeken.

Longembolie
Als een bloedstolsel een bloedvat in een long afsluit, krijgt een deel van de long geen bloed en daarmee ook geen zuurstof. Hierdoor kunt u kortademig worden of pijn bij de ademhaling krijgen (met name bij diep inademen). Misschien geeft u bij het hoesten soms een beetje bloed op. Deze verschijnselen treden ook bij andere ziektes op, bijvoorbeeld bij een longontsteking. Om zeker te weten wat u hebt, moet men u nader onderzoeken.

Bron: Folder Trombose en longembolie - Nederlandse Hartstichting

afdrukkenAfdrukken