Ontstaan van trombose en LE

Trombose kan ontstaan door belemmeringen in de bloedstroom, door veranderingen in de samenstelling van het bloed, of door beschadiging van de vaatwand. Vaak gaan deze factoren samen. Op de achtergrond spelen diverse risicofactoren een rol. Trombose kan ontstaan door belemmeringen in de bloedstroom, door veranderingen in de samenstelling van het bloed, of door beschadiging van de vaatwand. Vaak gaan deze factoren samen. Op de achtergrond spelen diverse risicofactoren een rol.

Belemmeringen in de bloedstroom
Vanuit de benen stroomt het bloed alleen maar goed naar het hart terug als de kleppen in de aders goed functioneren, en als de beenspieren zich regelmatig samentrekken. Langdurig stil liggen, bijvoorbeeld tijdens een operatie, bij verlamming, of tijdens heel lange (vlieg)reizen, is een veel voorkomende oorzaak van trombose. Bij zwangerschap kan de baarmoeder de aders enigszins dichtdrukken.

Veranderingen in de samenstelling van het bloed
Door verschillende oorzaken kan de samenstelling van het bloed veranderen:
de invloed van hormonen, ziekte, medicijnen en erfelijkheid.

Hormonen
Door de anticonceptiepil kan de samenstelling van het bloed zodanig veranderen, dat de kans op veneuze trombose groter wordt. Tijdens de zwangerschap kan de verandering in hormonen de bloedstolling ongunstig beïnvloeden. Ook hormonen die worden gebruikt rondom de overgang, bij borstkanker en bij reageerbuisbevruchting (IVF), kunnen hetzelfde effect hebben.

Ziekte
Ziekten, zoals kanker of infecties, kunnen de samenstelling van het bloed veranderen. Het is ook ongunstig als u in bed moet blijven of operaties of andere ingrepen moet ondergaan.

Geneesmiddelen
Bepaalde vormen van chemotherapie of hormonale behandeling van kanker hebben een ongunstig effect op de samenstelling van het bloed.

Erfelijkheid
De samenstelling van het bloed hangt mede af van erfelijke factoren.

Beschadiging van de vaatwand
Trombose als gevolg van een beschadiging van de vaatwand kan optreden bij een ongeval of een operatie.

Bron: Folder Trombose en longembolie - Nederlandse Hartstichting

afdrukkenAfdrukken